Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Anti-graffiti.nl Onafhankelijk advies over het verwijderen van graffiti!
Anti-graffiti.nl

Is graffiti kunst?

Er heerst tegenwoordig nog steeds de nodige discussie over het feit of graffiti al dan niet kunst is. Jongeren zijn er voor te vinden om deze schilderijen of tekeningen verspreid over de stad in het straatbeeld op te nemen, maar vooral ouderlingen zijn daar flink tegen gekant.

De reden daarvoor is uiteraard niet ver te zoeken. Zij zien graffiti nog steeds als een vorm van vandalisme en dat zorgt ervoor dat artiesten alles behalve warm worden onthaald. Ten onrechte, want wanneer graffiti door een bekwaam persoon wordt aangebracht kan het wel degelijk een interessante meerwaarde betekenen voor de omgeving.

Graffiti aanbrengen op blauwe muur

Voorbeeld graffiti kikker Voorbeeld 1 – kikker/mijnwerker

Voorbeeld graffiti bruine beer Voorbeeld 2 – bruine beer

Het kunstmatige aspect van graffiti

Wanneer er door een graffiti-artiest een zogenaamde ‘piece’ wordt gemaakt dan betreft dit een grootschalige tekening die vaak wordt aangebracht op een complete muur. Het gaat om een kunstwerk waar veel tijd en moeite in wordt gestoken en waarvan het eindresultaat het aanschouwen meer dan waard is. Vaak worden deze tekeningen geplaatst op speciale locaties die door de gemeente zijn voorzien. Het kan daarbij gaan om buitenwijken, maar ook in het centrum van moderne steden kunnen dergelijke kunstwerken vaak worden aanschouwd.

Illegale graffiti

Hoewel graffiti dus absoluut gezien kan worden als een vorm van kunst is veel afhankelijk van het type en vooral ook van de plaats waar deze is aangebracht. Betreft het namelijk een daarvoor voorziene locatie of is de graffiti aangebracht op gebouwen, monumenten of voertuigen? In deze gevallen is er sprake van een misdrijf (vandalisme) en kunnen de werken dus onmogelijk als kunst worden bestempeld.

Illegale graffiti wordt doorgaans nooit aangebracht door echte kunstenaars. Illegale graffiti aan uw gebouw of voertuig kunt u proberen zelf te verwijderen of u kunt vrijblijvend advies inwinnen over het laten verwijderen door een ervaren team van specialisten. Zie ook pagina illegale graffiti.

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van gevelwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers