Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Anti-graffiti.nl Onafhankelijk advies over het verwijderen van graffiti!
Anti-graffiti.nl

Wetgeving in Nederland

Oververven graffiti Er is een tijd geweest dat graffiti in Europa overal verboden was. Dat bracht een schokgolf van protest teweeg en het had als enige gevolg dat graffiti te pas en te onpas overal opdook. Straatjongeren deden niets liever dan gevels bekladden en ook monumenten moesten er vaak aan doen geloven.

Om tegemoet te komen aan de wensen van graffiti-artiesten werd er voor gekozen om deze vorm van moderne kunst toch opnieuw toe te staan, hetzij tegen strenge voorwaarden.

Er is pas sprake van vandalisme wanneer er illegale graffiti wordt toegepast. De juridische definitie die onder kopje ‘Vandalisme’ op www.politie.nl te lezen is luidt als volgt: ‘het opzettelijk en wederrechtelijk vernielen, beschadigen, onbruikbaar maken of wegmaken van een goed dat geheel of ten dele aan een ander toebehoort’.

Aanvragen van een vergunning

Het is mogelijk om graffiti eveneens in te zetten voor verschillende promotionele doeleinden. Hoewel dat perfect tot de mogelijkheden gebeurt en er diverse vormen van graffiti bestaan zoals de ‘reverse graffiti’ variant waarbij er geen structurele schade wordt aangebracht aan gebouwen of monumenten is het wel zo dat er hier een vergunning voor dient te worden aangevraagd. Doet u dat niet en brengt u toch de graffiti aan, dan zal dat u doorgaans op een aanzienlijke boete komen te staan. Denk dus altijd goed na voordat u graffiti aan gaat brengen op plaatsen waar het niet zomaar is toegestaan.

Toegestaan op specifieke locaties

Verschillende steden met een jong hart in Nederland kunnen zich wel vinden in het moderne karakter van de kunst die graffiti wordt genoemd. Omwille van deze reden worden er in diverse steden en gemeenten locaties voorzien voor graffiti-kunstenaars. Op deze locaties mag men naar eigen inzicht een mooie muurschildering maken, maar uiteraard gelden daar verschillende voorwaarden voor. Zo mogen de tekeningen niet aanstootgevend zijn, mogen ze geen politieke of religieuze boodschappen bevatten en ga zo maar door. Hoe dan ook vormen deze locaties voor veel graffiti-artiesten een absolute uitlaatklep waardoor ze minder nood hebben aan het spuiten van graffiti op plaatsen waar het niet is toegestaan.

 

Offertes voor gevelreiniging ontvangen?

Kies voor een erkende gevelwerker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van gevelwerkers actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende gevelwerkers